Nico Lootsma

Nico Lootsma ontmoet ik voor het eerst op de Kunstvlaai, in Amsterdam. Hij heeft een boek samengesteld uit kunstwerken van diverse kunstenaars. Thema is 'de grote open stad'. Het boek is torenhoog. De stad lijkt een rode draad in het werk van Lootsma, die maandelijks het magazine 'trashtown' uitgeeft. Het is een tijdschrift dat hoort bij de website www.trastown.nl die voortdurend verandert, net zoals een stad dat doet.

Lootsma maakt tekeningen, collages en installaties van stadsgezichten, zoveel mogelijk van gebruikt materiaal. Hij maakt niet alleen stadsimpressies, hij bouwt ook musea en een galerie voor de stad.  Zo werkt hij aan een aanstekermuseum, een pennenmuseum, een plastic flesjesmuseum, een schoenendozengalerie en ontwerpt hij geld. Lootsma creëert zo een eigenzinnig cultureel etablissement en beheert zelf zijn veelkleurige subsidiegeld.

Het werk van Lootsma is aanstekelijk (denk ik gekscherend als ik naar de aanstekermusea kijk), maar meen het voor meer dan het aanstekermuseum alleen. Als ik Nico vraag naar een motto, dan is zijn antwoord dat er zeer veel  motto's mogelijk zijn. Ik denk mede daarom dat het werk van Lootsma aanstekelijk is,  omdat de maker ervan in mogelijkheden gelooft en het werk zelf lijkt te vertellen dat alles kan en mag.

Als ik Lootsma vraag hoe hij zichzelf zou beschrijven, vertelt hij dat hij 'een zoekende mens' is , 'misschien een kunstenaar'. En: 'ik probeer dan in die kunst nog iets nieuws te vinden. Maar dat nieuwe dan wel vanuit mijzelf. En vanuit kunst die mij aanspreekt. Aanvankelijk was ik een overtuigd schilder en ik vroeg mij niet af of ik een kunstenaar was. Nu ben ik veel meer een zoeker. Gelukkig vind ik zo nu en dan ook iets. Vaak op straat in de stad. Materiaal voor tijdschriftjes of kunstwerken. Ik wil dat mijn werk niet te ver van de straat afstaat. Misschien ben ik bezig met sporen van menselijke aanwezigheid. In de vorm van afval'.
Bij 'misschien een kunstenaar', dacht ik 'zo ik iets ben, ben ik een kunstenaar', en denk dat die regel geloofwaardig zou klinken uit de mond van Lootsma. 

Op de vraag van wie hij een portret zou willen lezen, antwoordt Lootsma 'Herman de Vries'

Kijk ook eens op www.trashtown.nl

 

 

 

colofon copyright disclaimer contact
arteco magazine voet